SME: Povrchne o Estónsku

PARLAMENTNÉ voľby v krajine ako je Estónsko sú za bežných okolností pre slovenského čitateľa nezaujímavé. Chápem. Avšak možnosť voliť cez internet z celého sveta je téma, ktorou sa dá zaujať a predať. Aj to chápem. Napokon, sám som o tom písal, keď sa tento spôsob voľby využil prvý krát vo voľbách do Europarlamentu.

No nerozumiem, akú hodnotu má mať pre čitateľa článok v SME z piatka 4.marca. Neprináša nič nové, nič zaujímavé, o čom by sa už nepísalo. Čo je však ešte horšie, po volebnom víkende sa autor ani denník k výsledkom nevrátili. Pritom práve fakt, že premiér Ansip posilnil svoju stranu a stane sa po tretí krát premiérom, je omnoho zaujímavejší, ako že už od roku 2005 volia Estónci cez net. Napríklad preto, že v stredo-východnej Európe sa ešte nestalo, aby niekto premiéroval tri krát po sebe. Aby hlavná koaličná strana aj po obrovských škrtoch, znižovaní dôchodkov a masívnom prepúšťaní nielen vyhrala, ale aj sa posilnila o 2 poslancov.

Zdroj: webstránka estónskej volebnej komisie

A keď aj nie preto tieto dôvody, tak k téme sa treba vrátiť aspoň preto, že online hlasovanie bolo pre možné chyby vážne napadnuté a rozhoduje o ňom estónsky najvyšší súd. A to je vážny moment v diskusii o bezpečnosti e-votingu. Najmä ak sa Estónsko spomína vždy, keď sa táto téma na Slovensku otvorí. Všimne si niektoré slovenské médium toto súdne rozhodovanie? Alebo budeme o Estónsku najbližšie počuť v 2014, keď budú v Tallinne opäť raz voliť online?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *