Premiérka aj tak skončí

KOALÍCIA síce Trnku nezvolila, no profesorka v premiérskom kresle do 2014 nevydrží. Skôr či neskôr odíde. Tento odhad je možno sčasti špekuláciou, no nejde len o tzv. varenie z vody. V angličtine tomu hovoria “educated guess.”

Kto vie, ako funguje slovenská politika, môže čítať signály posledných dní a týždňov nasledovne. Radičová sa v čele vlády necíti pohodlne. Podrazy vlastných, neistota a neustále škandály, ktoré by mohli ohroziť aj jej povesť, ju nebavia. Hoci v politike nie je nová, prvý krát sa ocitla v takto náročnej pozícii. A povedala si, že jej to nestojí za to.

Preto sa nebojí hroziť demisiou, lebo o premiérske kreslo stratila záujem. Nemôže len tak vyhlásiť – nebaví ma to, odchádzam. No Trnka aj Mikulčík boli skvelé zámienky. Keďže nevyšli, je dôvod veriť, že ďalšie sa nájdu. Na Úrade vlády sa jednoducho Radičová necíti ako doma.

A preto Radičová vydrží v úrade len dovtedy, pokiaľ si Miki nedá dokopy novú partiu do koalície. Alebo niekto neprebehne k Smeru. A profesorku možno kopnú tak silno, že vyletí hore. Napríklad do nejakej medzinárodnej inštitúcie.

Každopádne, z Radičovej ide pocit, že už teraz nadsluhuje proti svojej vôli. Ďalšie tri roky nebude. Hoci by bolo príjemné, keby tento “educated guess” nevyšiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *