Dôveruj… a plať dane!

Tento blog bol pôvodne písaný pre blogy na eTrend.sk. Originál tu.

DEKLAROVANÁ odhodlanosť Roberta Fica dodržať rozpočtový deficit pod 3% za každú cenu spustila zaujímavú debatu už v minulom roku. Obzvlášť pestrá je diskusia o schopnosti štátu vyberať dane. Keď k tejto téme Konštantín Čikovský napísal, že výber daní predsa len nejako súvisí aj s „nasranosťou publika,“ spomenul som si na vedecký dôkaz.

V septembri minulého roka ho prezentoval na výročnej konferencii APSA (American Political Science Association) litovský politológ Vytautas Kuokštis (príspevok na stiahnutie tu).

Kuokštis sa pozrel na tri pobaltské krajiny počas prvých rokov krízy a ako zvládli skrotiť svoje rozpočty. Všetky tri krajiny zvolili v rámci boja s krízou predovšetkým internú devalváciu, teda obrovské škrty verejných výdavkov sprevádzané poklesom zamestnanosti. Estónsko dostalo ako prvý štát svoj rozpočet pod kontrolu, s deficitom 2% HDP v roku 2009 (a prebytkami v rokoch 2010 a 2011).

Ako ukazuje graf nižšie, efektívnejšie skrotenie verejných financií Estónskom nenastalo vďaka skresaniu výdavkov, ale oveľa miernejšiemu poklesu príjmov. Príčinou neboli ani rozdielne zmeny v daňových zákonoch či iných ekonomicko-štruktúrnych faktoroch, ktoré Kuokštis v príspevku vylúčil.

Graf: Prepad výberu daní

kuokstisZdroj: Kuokštis 2012

Kuokštis sa ďalej zameral špeciálne na Estónsko a Litvu. Dve krajiny s takmer identickými ekonomickými problémami a približne rovnakou zmenou v daniach. Prvej sa však medziročne prepadne výber daní o 4,2%, zatiaľ čo druhej o 19,7%. Ak to nie je ekonomickými opatreniami, čím potom?

Použijúc regresnú analýzu a ďalšie štatistické testy autor ukázal, že je to dôvera voči politickým inštitúciám. Slúži ako bariéra, ktorá zabraňuje vstupu do šedej ekonomiky – teda vyhýbaniu sa daní.

Ak teda vláda (a nielen táto) chce zefektívniť výber daní, možno by namiesto zmien rôznych zákonov, dvíhania sadzieb či možného zavádzania nových daňových systémov stačilo jednoduché – začať sa správať dôveryhodne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *