Kam patrí Fico aj s milenkou

NA PRVÝ POHĽAD nevinná bulvárna záležitosť rozpútala medzi médiami a novinármi na Slovensku relatívne živú debatu o tom, čo je bulvár a čo patrí na stránky, resp. obrazovky serióznej spravodajskej organizácie. Reč je o fotkách premiéra Fica a jeho údajnej podriadenej (Úrad vlády SR doteraz neuviedol presnú pozíciu ani prac. náplň) Jany Halászovej, ktoré zverejnil týždenník Plus 7 dní.

Správu prebral, a príbeh ďalej rozvíjal denník SME. Avšak väčšina médií ostala ticho. Prečo? Podľa šéfa markizáckeho spravodajstva sa téme nevenovali, lebo je “bulvárna” (celý článok tu). Podľa SME však ide o verejný záujem, a preto Ficov bozk (o trochu vášnivejší, ako ten s Harabinom) patrí aj do seriózneho spravodajstva. Vysvetlenie tu. Napoko, pohľad na vec z právnej stránky poskytol blog OMediach.com.

Keďže som momentálne v Estónsku, kde sa kvôli výskumu zameranému na politickú korupciu stretávam denne s rôznymi ľuďmi z médií, ako aj politologickej a politickej sféry, dvoch respondentiek som sa na túto tému opýtal. Keď už je Estónsko takým vzorom v oblasti ekonomickej obnovy po kríze, alebo boja proti korupcii, prečo sa neopýtať aj na túto tému?

Po mojej otázke, či by si fotka premiéra s milenkou našla cestu do spravodajstva v Estónsku sa politologička aj novinárka zhodli, že nie. V tejto krajine platí nepísaná dohoda, že súkromie politikov sa rešpektuje, pokiaľ svojim konaním neohrozujú výkon funkcie. Dopočul som sa tiež, že jeden vysokopostavený politik v Tallinne, nazvyme ho estónsky poľovník, má už dlhší čas aféru. Avšak v žiadnom médiu sa o tom nedozviete.

Avšak, čo ak by dotyčná milenka pracovala na úrade vlády, a existovali by indície, že disponuje majetkom, ktorý si nemohla vzhľadom na vek a pracovnú skúsenosť sama zarobiť? Obe moje respondentky, nezávislé od seba, pokývali hlavou a zhodli sa na tom, že toto je ale úplne iná situácia. Podobnú “story” by točili vkuse všetky média, lebo verejný záujem, zneužitie funkcie a náznaky korupčného správania sú viac než zjavné. Navyše, za takéto podozrenie by tu premiér odstúpil a odišiel zo strany.

Ako teda zhodnotiť, či príbeh Ficovho bozku patrí do serióznych správ? Profesor Reynolds pri výučbe etiky pre novinárov na Georgetown University hovorieval, že sa vždy treba opýtať: Je táto informácia dôležitá vo volebnej miestnosti? Inými slovami, ak má príbeh potenciál zmeniť rozhodovanie voličov, do spravodajstva určite patrí.

Príbeh Ficovho bozku tieto parametre napĺňa. A tak Pluska, ako aj SME na tieto dôvody vo svojich článkoch upozorňujú. Médiám, ktoré sa rozhodli svojich čitateľov/poslucháčov/divákov o túto informáciu ukrátiť, je ťažké uveriť, že tak konali vo verejnom záujme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *