Failure of a socialist and democrat

Originally written for Pravda, published on June, 6th, 2009.

CHUDOBA a boj za sociálnu spravodlivosť. Tieto a podobné heslá naplnili volebný program Smeru pred júnom 2006. Po troch rokoch vlády lietajú miliardy korún vzduchom jedna radosť a Robert Fico si užíva popularitu ako žiadny premiér pred ním. Zaslúžený výsledok napravených krívd? Kdeže…

Stačí sa pozrieť na ,,top tri” škandály tejto vlády a hneď je reč o stovkách miliónov eur. Predražené mýto (približne 200 miliónov), kauza emisie (zhruba 67 až 139 miliónov), zrušená nástenka (asi 120 miliónov). Menších káuz a kauzičiek je pritom omnoho viac. A to je reč  stále iba o ,,známych veciach.” Koľko peňazí, ktoré sa mohli využiť napríklad na podporu sociálne najslabších, už zakotvilo v súkromných vreckách? Poskladaním ukradnutých jednoeuroviek na seba by možno Slovensko predbehlo aj najvyššiu budovu na svete. A kto zaručí, že všetka špina už vyplávala na povrch?

Nikto. A rovnako nikto by v slušnej spoločnosti nemal tolerovať zahmlievanie pofidérnych kšeftov, lži a výhovoriek politikov. Robert Fico mal nevybielenými zmluvami mávať novinárom pred nosom už tak dávno, že by si to nikto z nich ani nepamätal. Skutočný demokrat predsa nemôže šéfovať vláde, ktorá napriek jasnému infozákonu zatajuje, ako jej ministri narábajú s verejnými zdrojmi. Ako môže premiér so sociálnym cítením nechať okrádať rozpočet v čase, keď stúpa nezamestnanosť? Alebo svoju sociálnu stránku (a stranu) uspokojil záchranou jedného starého uja pred odchodom do dôchodku?

Starostlivosť o sociálne najslabších by pokojne mohla, a aj mala vyzerať  inak. Keby minister výstavby (Smer) dohliadol na výber najlacnejšej ponuky v mýtnom tendri, slovenkí dôchodcovia mohli dostať pod stromček vyše 9-tisíc korún. Príkladov by mohol nasledovať kopec veľký aspoň ako Kriváň. Samozrejme, ide o veľmi hrubé odhady. Presné čísla by mali byť výsledkom vyšetrovania.

Avšak vzhľadom na doterajšie skúsenosti a správanie dotknutých by bolo nekonečne naivné čakať na oficiálne závery. Nižší ako počet citlivých politických káuz, ktoré doteraz slovenská polícia vyšetrila a súdy právoplatne uzavreli, je asi len rast HDP. Nepochybovať o rozkrádaní verejných zdrojov je za týchto okolností jednoducho racionálne. Vyšetrovania Európskej komisie na skalopevnosti tohto presvedčenia len pridávajú. A zrušenie jedného tendra na vine neuberie.

Lavína známych faktov a okolností strhla masku ľavicovej orientácie predsedu Smeru ako aj celej strany. Ak o nej bol Robert Fico pred nástupom k moci úprimne presvedčený, tak ako sociálny demokrat zlyhal. Otázne je len, či viac ako sociálny, alebo ako demokrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *