Historical maximums of Slovak state arrogance

Published in Pravda, June 25, 2009.

IDEÁLY demokracie a spravodlivosti dostávajú na Slovensku ťažké rany vari po celý čas, čo samostatná republika vôbec existuje. Vďaka takémuto náročnému tréningu preto nie je jednoduché predstaviť si, ako by mala vyzerať tá smrteľná. No udalosti posledných dní približujú rakvu na dohľad.

Pre demokraciu a civilizovanú spoločnosť vôbec je deľba moci kľúčová. Nezávislosť vlády, parlamentu a justície má zaručiť nielen vzájomnú kontrolu, ale najmä ochranu občanov a ich práv pred svojvoľným zneužitím zo strany “vládcu”.

Dve zásadné udalosti však dokazujú, že toto na Slovensku nefunguje nielen v teórii, ale ani v praxi. Prestupy Štefana Harabina z Najvyššieho súdu na ministerstvo spravodlivosti sú tou prvou. A bohato stačia na zruinovanie akejkoľvek ilúzie o tom, že výkonná a súdna moc sú nezávislé. Viaceré rozhodnutia, ale aj nerozhodnutia Ústavného súdu vyzerajú rovnako, ako keby boli nadiktované z Bratislavy. Samozrejme, netreba hádzať všetkých sudcov do jedného vreca. Zlí nie sú jednotliví ľudia, chyba je v systéme.

Napríklad udalosti sprevádzajúce návštevu čínskeho prezidenta sú takým brutálnym útokom na charakter režimu, že si určite zaslúžia absolutórium tohto storočia. Činnosť čínskej tajnej služby sa pravdepodobne nikdy oficiálne nepotvrdí, ale už len zachytené a zverejnené správanie slovenských policajtov je na demisiu celej vlády. Konanie v zjavnom rozpore s viacerými článkami ústavy (vlastnícke práva, sloboda prejavu, právo zhromažďovať sa, …) je jednoducho neodpustiteľné a neospravedlniteľné.

Škandály spojené s touto vládou mali doteraz prevažne finančný charakter. To, samozrejme, nezmierňuje previnenie aktérov. No v tomto prípade zašiel štát priďaleko. Ani klamstvá premiéra a prezidenta v priamom prenose sa nevyrovnajú arogancii, s ktorou boli základné princípy demokracie rozdupané na prach. Polícia a súdnictvo sú totiž chrbtovou kosťou každého režimu.

Aj preto ich funkcie v žiadnom štáte nevykonáva súkromný sektor. Zlyhanie jednotlivcov? Ani náhodou. Po všetkých doterajších škandáloch (napr. bitka košických chlapcov na policajnej stanici) táto výhovorka nesmie opäť prejsť. Chyba je v systéme. Vo vedení.

Súdnictvo a polícia v tejto krajine sú vážne choré. Možno ako nikdy predtým. Nakazili sa aroganciou a bezohľadnosťou, ktorá je vlastná prevažne politickým špičkám. Tragické pre všetkých ľudí je, že pokiaľ nebudú fungovať tieto dva sektory v spoločnosti, je takmer nemožný zdravý rozvoj tých ostatných. Chabou útechou krajiny je skúsenosť, že nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *