Another Measures

Originally written for Pravda daily paper, edited version published on August, 22.

RECEPTOV a návodov, ako krízu tlmiť či dokonca vyriešiť, už zazneli desiatky. Keďže jej koniec je stále v nedohľadne, každého nového kuchára si treba aspoň vypočuť. Čo hovoria tí najnovší?

Že treba pomáhať. Tým čo sa vracajú zo zahraničia aj tým dlhodobo bez práce. Zaiste, každý záujemca o prácu si zaslúži pomoc, ak je na konci s vlastnými silami. Ale zdroje sú obmedzené a natrčených rúk a úst priveľa. Navrátilci zo zahraničia s jazykovými znalosťami a zvykom cestovať za prácou si určite pomôžu sami ľahšie ako päťdesiatnici v hladových dolinách. Cestovanie je pre nich samozrejmosť, a úprimne, už keď má štát niekoho zvýhodňovať, tak by to mali byť ľudia v najväčšej núdzi.

Novinkou nie je ani návrh z kuchyne HZDS. V podobných mutáciách sa objavil v iných krajinách, s úspechom prinajmenšom otáznym.

Možno je aj dobré, že Tomanovej ministerstvo ich odmieta. Bez riadnej analýzy dopadov by to bolo len ďalšie mlátenie prázdnej slamy (druhá vec je že ministerstvo robí bez analýz a príprav väčšinu vecí). Ak by ich nikto nevyužil, neboli by prvé. Tiež nikto netuší, či sa kríza neskončí skôr, ako by ich skutočne zaviedli.

Zaujímavé je však niečo iné. Fakt, že dlhé mesiace po začiatku krízy sa stále objavujú nové návrhy, svedčí o jednom. Tie predošlé buď nefungujú, alebo zlepšenie nie je iba v silách vlády.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *