Pensions – An Unclear Business

Originally written for Pravda daily paper. Published on September, 16th. Online version here.

VIANOČNÝ dôchodok alebo príplatok? Seniorom to môže byť v zásade jedno. Potrebujú peniaze a nezáleží na tom, pod akým menom ich poštárka prinesie. A štátna pokladnica sa rovnako nepozerá na obal, ale sumu dávky, ktorú z nej odkroja.

      Koalícia môže schváliť jedno alebo druhé, stále pôjde o nesystémový prvok. Ktorý do sociálneho systému zaviedla Ficova vláda. Prečo si extra zo spoločného zaslúžia dôchodcovia, ale trinásty rodičovský príspevok nepoznáme? Ak je penzia náhradou príjmu v starobe, nemali by mať vianočný bonus aj nezamestnaní? A prečo len Vianoce? Zvýšené výdavky má každý aj pred Veľkou nocou či narodeninami… Jednoducho – ak má vláda zdroje na pomoc najstarším, nech to robí prehľadne a systémovo.

      Tu však vládna koalícia naráža na ďalší veľký problém. Štát na rozdávanie príliš nemá. Slovensko zažíva najväčší hospodársky prepad za posledných desať rokov, výber daní je mizivý a do rozpočtovej disciplíny tlačia vládu aj záväzky k EÚ. V situácii, keď premiér sám ohlasuje “drastické škrty” a šéf Sociálnej poisťovne už pred mesiacmi nariekal, že nebude mať ani na bežné dôchodky, je rozdávanie tých vianočných prepychovým luxusom zo strany štátu.

      Okrem terajších problémov s penziami má vláda akosi nejasno aj v tých budúcich. Druhý pilier, v ktorom si na lepšiu budúcnosť v starobe sporí vyše milión ľudí, je každú chvíľu bombardovaný nejakými “vylepšeniami.” Celkom pokojný nie je ani doplnkový tretí pilier. Na najnovšej novele sa DDS s ministerkou síce dohodli… Neoficiálne (a oprávnene) sa však dôchodcovské spoločnosti sťažujú, že pre ľudí sú potrebné dlhodobo stabilné pravidlá a nie zmeny každú chvíľu.

      Keď dnešná vláda Roberta Fica vznikala, bolo jasné, že ministerka Tomanová v nej najsilnejším členom asi nebude. Po vyše troch rokoch sa javí, že v tom najdôležitejšom zlyhala aj spolu so Smerom, ktorému rezort patrí. Chýba im vízia, plán, ako riešiť problémy dôchodkovej oblasti za horizont volieb. A ako by mal celý penzijný systém na Slovensku vyzerať o tri roky, o desať, o päťdesiat. Sociálne výdavky pritom tradične patria k najväčším požieračom verejných financií.

     Daň za bezhlavé budovanie “sociálneho štátu” určite nebude nízka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *