Latvian Tiger To Survive But Suffer

Originally written for Pravda daily paper published on December 5th.  Online version here.

Ochorieť v Rige nie je zábava. V najväčšej nemocnici v hlavnom meste Lotyšska sa pracuje iba každý druhý deň. Kvôli kríze. ,,Do augusta tu bolo vyše tisíc zamestnancov,” vysvetľuje pre stanicu Euronews Evia Zelite, šéfka pohotovosti. ,,Teraz ich máme zhruba 400. Nemocnica je preto otvorená iba v párne dni,” dodala.

Lotyšsko postihla kríza najviac spomedzi všetkých krajín v EÚ. Mnohí politici vrátane premiéra Dombrovskisa ešte v jari otvorene hovorili o štátnom bankrote. Najnovšie čísla ukazujú, že hospodárstvo sa v treťom štvrťroku prepadlo o 18,4 percenta a odhady Európskej Komisie a MMF pre celý rok 2009 sú podobné. Krajina vedie aj v rebríčku nezamestnanosti. V novembri bolo bez práce necelých 21 percent obyvateľov.

Na konci roka je už jasné, že Lotyši sa štátnemu bankrotu s určitosťou vyhnú. Vyžiada si to však veľa bolesti a odriekania. Aby pobaltský tiger prežil, rozpočet schválený tento týždeň zvyšuje dane a chce šetriť všade, kde sa dá. Oproti tohtoročnému, už niekoľko krát upravenému, je chudobnejší o  ďalších vyše 700 miliónov eur. Udržať deficit na uzde je totiž podmienkou MMF a EÚ pre čerpanie finančnej pomoci presahujúcej 10 miliard eur.

Radikálne šetrenie pritom zasahuje do životov mnohých ľudí aj spoločnosti ako celku. Len pri  školstve sa tento rok ušetrilo 40 percent výdavkov, ďalší rok je naplánovaných ďalších 35 percent. Po letných prázdninách ostalo pre tento školský rok zatvorených viac ako 10 percent škôl. Aj preto pri schvaľovaní rozpočtu pred parlamentom protestovali tisícky študentov. ,,Možno náš protest nič nezmení,” priznal sa lotyšskému denníku Neatkariga Rita Avize Edwards Ratnieks, organizátor a člen Študentskej rady Lotyšskej Univerzity,,Samozrejme, že sme proti násiliu. Ale elity a verejnosť musia vidieť, že študenti so súčasnou situáciou nesúhlasia,” dodal.

Okrem študentov sa na demonštrácii pred parlamentom zúčastnilo približne 500 odborárov. Sociálna situácia v Lotyšsku je pre mnohých ľudí už dnes beznádejná. V budúcom roku sa ešte zvýšia ceny energií a viacero druhov daní, čo by malo výrazne zasiahnuť do nákladov na bývanie. Navyše sa zníži sociálna pomoc. Spolu s rozpočtom Saeima totiž schválil škrty aj v dôchodkoch, podpore nezamestnaným či mamičkám na materskej.

Zlá ekonomická a sociálna situácia spôsobuje, že z krajiny húfne odchádzajú najmä mladí ľudia.  Neoficiálne odhady podľa Neatkariga Rita Avize hovoria o približne 450-tisícoch Lotyšoch pracujúcich v ,,bohatších” krajinách EÚ. Ani v budúcom roku zlepšenie nemožno očakávať. Podľa odhadov MMF či lotyšskej centrálnej banky bude hospodárstvo Lotyšska naďalej klesať. Tempo úpadku by už v roku 2010 nemalo prekročiť 5 percent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *