The Least Resistance

Originally written for Pravda paper, published on March 17, 2010. Edited online version here.

Gesto alebo reálne peniaze? Aj – aj. Prísľub eurozóny, že Grécku pomôžu, ak to bude naozaj nevyhnutné, sa dá čítať dvojako. A najskôr s týmto vedomím ho pätnásť financmajstrov aj vyslovila.

Nemecko a Francúzsko sú zvierané dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane finančné problémy Grécka ohrozujú ich banky a tým aj hospodárstvo. Lenže voliči, a hádam aj istá dávka prezieravosti, im nedovolí Atény z problémov jednoducho ,,vykúpiť”. Ešte menší manévrovací priestor má grécka vláda. Ľud v uliciach odmieta šetrenie. Nahromadené dlhy však niet z čoho splácať. Výdavky sú privysoké a príjmy zasa žalostne nízke.

Štáty si preto zvolili typicky európske riešenie – cestu najmenšieho odporu. Zjednodušene povedané, Nemci zatiaľ (podlieha schváleniu Rady EÚ o týždeň) nebudú nič platiť, aby nenahnevali svojich ľudí. Lenže pomoc nahlas prisľúbia, nech sa trhy upokoja. Čo umožní Grékom lacnejšie si znovu požičať. Tí nebudú musieť tak drasticky škrtať, čiže ešte viac dráždiť voličov. Nebudú mať však pokoj ani od tlakov na reformy.

Naozaj stačí tak málo? Oheň síce eurozóna neuhasila, no nateraz ho má, zdá sa, aspoň pod kontrolou. Lenže pozor, grécki demonštranti ukazujú, že zápalné fľaše len tak z rúk nepustia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *