Na hrubého populistu hrubú odpoveď

“IVETA Radičová je prvá sociálno-demokratická premiérka v histórii SR. Akurát, že predsedá pravicovej vláde.” Aj takýto bonmotik obchádza bratislavské ulice. Správanie sa väčšiny lídrov súčasnej koalície totiž prezrádza bezradnosť a strach z Fica. Iné vrabce zas čvirikali, že keď Smer ohlási tlačovku, na Úrade vlády razom stúpne nervozita a napätie. Aj by to bolo komické, keby to nebola pravda. Na túto tému upozornil aj Štulajter v SME.

Politický consulting na Slovensku zatiaľ nie je mimoriadne rozvinutý, napokon komunikácia koaličných lídrov ukazuje, že stratégie im určite nerobia špecialisti. Keďže vlastnú firmu s podobným zameraním nemám, poskytnem nasledujúcu radu celkom zadarmo. Všetkým.

Že na hrubú dieru ide hrubá záplata, vedeli už staré matere. Prečo teda neodpovedajú ministri či premiérka Ficovi rovnako “odborne,” ako na nich predseda Smeru útočí? Niekoľko hypotetických príkladov:

  • Pán predseda Smeru, keby vaša vláda nedopustila nástenkový tender, každý dôchodca mohol dostať tento rok o tisícku viac.
  • Pán Fico, keby Váš minister nevybral najdrahšiu ponuku v mýtnom tendri, učitelia už mohli mať o 1 500 korún vyššie platy.
  • Pán expremiér, keby ste zabránili emisnému škandálu s Interblue, nezamestnaní mohli už dávno poberať o dva mesiace dlhšie podporu.
  • Pán Paška, keby ste nepredražili rekonštrukciu hradu o vyše miliardu, všetky mamičky mohli mať o dve tisícky vyššiu materskú.

Myslím, že štyri príklady ako ukážka stačia. Jednoducho platí, že ak na vás vytiahnu guľomet, nedá sa brániť lukom a drevenými šípmi (ak nie ste Chuck Norris). Mikloš, Radičová, Figeľ či Sulík by si mali uvedomiť, že racionálnymi argumentmi neprekričia emocionálne zamerané vystúpenie súpera. A že sa nedá stále odvolávať na bývalú vládu? Prečo nie, veď aj Fico stále rád vyťahuje privatizáciu SPP. A že aj mnou uvedené príklady sú zveličené a jemne zavádzajú? No a čo? Robí to každý politik (podrobne tu). Aj vďaka tomu, že ľudia-voliči si fakty jednoducho neoverujú, a bohužiaľ tak robí iba veľmi malá časť novinárov.

P.S.: Štyri príklady v odrážkach som zámerne uviedol bez toho, aby som si overil koľko peňazí sa v jednotlivých kauzách “stratilo,” koľko presne je na Slovensku nezamestnaných, dôchodcov, učiteľov, mamičiek na materskej. A samozrejme bez jednoduchého delenia X/Y. A úprimne, koľkí z vás mi zožrali, že tie počty sedia, a koľkí z vás by si to aj sami overili? Napokon, upozornil som, že táto rada bude zadarmo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *