Slovenský nezáujem

PREDSEDA komisie Barroso, šéf OECD Angel Gurria, poprední profesori z Harvardu či Cambridgu, hlavný ekonóm Bank of America či bývalý guvernér írskej centrálnej banky debatovali o horúcich problémoch EÚ. Ekonomické fórum v Bruseli, jedna z najväčších akcií svojho druhu, prilákalo minulý týždeň na jedno miesto ekonomické špičky Európy.

V zozname účastníkov bolo vyše 500 mien. Aj s krajinou pôvodu. Tak sa pozrime na pár čísel. Česko, ktoré eurom neplatí, zastupovalo 12 ľudí (MinFin, centr. banka, Úrad vlády, Univerzity, súkr. sféra). Najmladší člen Eurozóny Estónsko poslalo šiestich reprezentantov (opäť z CB, ÚV, od prezidenta, ako aj z univerzitnej sféry).

A čo Slovensko? Jediný v zozname bol človek zo stáleho zastúpenia SR v EÚ. Reprezentácia na úrovni Nového Zélandu či Argentíny. Prečo slovenské štátne orgány neposielajú svojich odborníkov na takéto fóra? Nevedia po anglicky? Nemajú sa už čo priučiť? Nepotrebujú nadväzovať vzťahy s partnermi z Eurozóny?

Počet slovenských zástupcov na BEF´11 pekne zapadá do ďalších súvislostí – celkový nezáujem spoločnosti o EÚ-veci, ako málo a povrchne sa problémom eurozóny venujú médiá (mimochodom Poľsko tu malo vyše 20 žurnalistov),  alebo tiež (ako bývalý insider si dovolím tvrdiť) úbohú úroveň analýz verejného sektora v záležitostiach hospodárských a menových.

Netreba robiť z komára somára, samozrejme. Toto ani nemá byť “kritika pre kritiku”. Je len smiešne, ako sa na Slovensku bežne organizujú tisícové školenia pre úradníkov v luxusných hoteloch a kúpeľoch. No keď ide o budúcnosť menovej únie, nenájde sa 200 eur na spiatočnú letenku…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *