Kopnúť si do odborov

Aj keď si o to odborárski bossovia často koledujú, odbory nie sú ani zďaleka tou najväčšou hrozbou pre slovenské podnikateľské prostredie a nové pracovné miesta.

KONEČNE tým povaľačom niekto ukázal! Asi v takom duchu sa niesli reakcie aj serióznych médií po schválení zákonníka práce. A nezabudlo sa načrtnúť, že väčšia flexibilita, čo ide vlastne ruka v ruke s oslabovaním práv zamestnancov, môže vytvoriť desaťtisíce nových pracovných miest. No. Môcť síce môže, ale odbory a regulácia pracovného práva nie sú ani zďaleka najväčšie prekážky slovenského podnikania. Ani v porovnaní s našimi najbližšími konkurentmi v EÚ.

Prečo sa nespýtať priamo manažérov? V roku 2009 to urobila Svetová banka v rámci svojho pravidelného podnikateľského prieskumu na vzorke vyse 270 zástupcov podnikov. A tiež Eurofound, so slovenskou vzorkou približne 500 manažérov. Hoci sú oba prieskumy z roku 2009, musia stačiť, pretože novšie jednoducho nemáme (kvôli finančnej a časovej náročnosti sa podobné celoeurópsky prieskumy robia iba raz za niekoľko rokov). Zo stovák podnikateľov však pracovnú legislatívu za problém nepovažovalo ani 10%.

Vnímanie zástupcov zamenstnancov (pretože dotazníky sa pýtajú na “Employees representation,” a to nie je nevyhnutne odborár) manažérmi sa dá doplniť aj ďalším, tento krát medzinárodným porovnaním s krajinami v4, pobaltia a Slovinska. Prvý graf ukazuje pozitívne odpovede na otázku, či začlenenie zástupcov zamestnancov do rozhodovacích procesov spôsobuje značné oneskorenie pri prijímaní rozhodnutí. V tomto ohľade robia slovenskí odborári manažérom najmenšie problémy. Druhý graf vyjadruje mieru presvedčenia manažérov, že zástupcovia zamestnancov sa podieľajú na zlepšení výkonov na pracovisku (inými slovami). Ani z tohto nevyšli naši odborári najhoršie.

Samozrejme, tieto štatistiky nie sú dokonalé, avšak prezentujú vzťahy medzi zamestnávateľmi a zamestnancami z pohľadu manažérov a podnikateľov. A preto je veľmi zjednodušujúce až klamlivé tvrdiť, že vinou odborov vzniká na Slovensku málo pracovných miest, alebo že najmä ich treba hľadať za vysokou nezamestnanosťou. Napriek všetkej snahe odborárskych bossov sprofanovať sociálny dialóg, využiť zastupovanie zamestnancov ako výťah k moci, a neponúknuť argument, keď dostanú priestor, odborári vo firmách ani regulácia pracovného práva nie je ani zďaleka to, čo firmám najviac prekáža.

Na záver ešte jeden graf. Ako je to s korumpovaním medzi firmami a štátom? Nižšie je porovnanie s postkomunistickými krajinami, ktoré s nami vstúpili do EÚ. Modrá – podiel manažérov, ktorí priznali, že sa od ich firiem očakáva úplatok. Červená – očakávaná hodnota “daru” ako percento hodnoty vládnej zákazky (Slovensko najvyššie, a jediné cez 5%). Zelená – podiel podnikateľov, ktorí veria, že súdny systém ich krajiny je férový, nestranný a neskorumpovaný.

To aby bolo jasné, ktorý minister bojuje s najväčšími problémami podnikateľského prostredia a kto najviac ohrozuje pracovné miesta na Slovensku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *