Euroval zámienkou pre lásku k Smeru

Článok bol pôvodne písaný pre Hospodárske noviny a publikovaný 21.9.2011. Online verzia tu.

V EURÓPSKEJ únii sa euroval považuje za tému v prvom rade ekonomickú, no na Slovensku sa vďaka nemu dajú robiť pozorovania hodné výskumov v politológii či psychológii. Špičky slovenských strán si ešte pred zasadnutím za rokovací stôl zvyčajne odkážu všetko (a pre istotu tri krát) cez médiá. Pozorovateľ potom len žasne nad hĺbkou argumentov či krátkosťou času, za ktorý dokáže ten či oný politik zmeniť názor, či protirečiť sám sebe. Nehovoriac o množstve vecí, ktoré ostanú zamlčané.

Ako verklík

Debata o kľúčových problémoch eurozóny na Slovensku tradične mešká mesiace za tým, čo sa deje v trojuholníku Berlín – Paríž – Brusel. V dlhej predohre sa stále opakovalo, že „dvojka“ už vraj nie je o Grécku, ale o Eurozóne. Asi niet vládneho politika mimo SaS, ktorý si toto jasné posolstvo neosvojil a neposunul ďalej ako reťazový email. Dajme tomu. Autor tohto textu to sám už niekoľko krát napísal. Ale kto vraví, že euroval „jednotka“ bol iba o Grécku? Alebo že pomoc Írsku a Portugalsku bola len o dvoch malých krajinách na okraji eurozóny?

Navyše finančná pomoc krajinám v núdzi bola rovnako otázkou budúcnosti menovej únie aj pred voľbami v roku 2010. Napriek tomu sa názor SDKÚ zmenil. Rovnakú piruetu predvádza aj KDH, ktoré ešte pred pár rokmi urputne brojilo proti európskej ústave. Fakt, že s eurovalom 2 bude nasledovať o pár úrovni centralizovanejšia únia, už asi nie je také jednoduché si domyslieť. Sulík a jeho strana sa tiež nenechali zahanbiť a vo svojej brožúre objavili Ameriku hneď niekoľko krát. Morálny hazard, porušovanie maastrichtských kritérií, prekrývanie dlhov ďalšími dlhmi, to všetko sa vo verejnej debate opakuje tak dlho, že v britskom či nemeckom verejnom priestore sa týmto už ani nestráca čas. Na Slovensku to vyvolalo koaličnú krízu.

Rovní v bezradnosti

Slovenskí politici teda opakujú staré frázy a otrepané klišé, pretože o tom, čo bude s eurozónou, netušia. Ani nemôžu, pretože o osude (nielen menovej) únie doteraz zväčša nerozhodovali. Mohli by však voličom poctivejšie vysvetliť, o čom veľkí hráči rozhodujú, a akí to bude mať význam pre Slovensko. Napríklad v oblasti navrhovaných spoločných dlhopisov eurozóny, tzv. eurobondov. Koľko peňazí si takto bude môcť požičať Bratislava? O koľko lacnejšie budú takéto úvery pre vládu? Alebo budú kvôli problémovým štátom drahšie?

SaS tiež dôveryhodne nevysvetľuje, prečo by nás po rozpade eurozónu malo Nemecko chcieť vo svojom novom klube. Zakladá Sulík svoje poznanie nemeckej duše na vlastných skúsenostiach zo štúdií? Alebo na doterajšom obraze krajiny ako verného partnera Berlína v záležitostiach EÚ? Lebo po prípadnom blokovaní eurovalu dvojky neostane z tohto obrazu ani rám.

Mikloš aj Sulík sú si teda v jednom rovní. Ani jeden z nich nedokáže dôsledne argumentovať za svoju vec, pretože budúci vývoj sa jednoducho nedá presne odhadnúť. A svoje predpoklady stavajú na dohadoch, nie na konkrétnych číslach či modeloch.

Posilňujú pozície

Slovenskí politici majú šťastie že finančné trhy ich výroky nesledujú tak pozorne ako ich kolegov z nemeckej či francúzskej vlády. Vedia, že nemusia vážiť každé slovo, len aby nevyvolali paniku na akciových a menových trhoch. S prihliadnutím na to, že slovenský parlament nemusí o novom eurovale hlasovať ešte dlhý čas, núka sa myšlienka, že téma euroval sa zneužíva na domáce politické hry.

Človek si totiž nemusí preštudovať depeše z Wikileaks, aby vedel, že spojenectvo Smeru a KDH už bolo témou dňa. A keď si SDKÚ trúfala v roku 2006 vysvetľovať spojenectvo s Mečiarom, prečo to o päť rokov neskôr neskúsiť s Ficom? Bývalému premiérovi by to pomohlo prelomiť izoláciu zo strany koaličných strán.A ako priznal poslanec KDH Muránsky, zosadenie Radičovej z kresla by si svojich priaznivcov tiež našlo.

Téma euroval sa teda stala ihriskom pre domáce zákopové vojny. To len aby bolo jasné, prečo tak málo prispieva k riešeniam európskych problémov. Napokon, aj Sulík na utorkovej tlačovke nepriamo priznal, čo viacerí tušili. Pre lepšiu orientáciu, proti alebo za čo tu vlastne kto hrá, možno pomôže namiesto „euroval“ si dosadiť „Fico.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *