Jurzycove platy

Pôvodne publikované na blogoch eTrend.

KEĎ SOM ZACHYTIL  prvé správy o zverejnení platov absolventov slovenských univerzít, potešil som sa. No po lepšom preskúmaní, aké info vlastne bolo zverejnené, som ostal sklamaný. Tento text však nie je kritikou ministra Jurzycu, naopak, vďaka za každé nové dáta.

Slovenské médiá však prebrali implicitnú argumentáciu ministerstva, že tieto údaje hovoria niečo o kvalite škôl, alebo že môžu približne predpovedať príjem súčasného stredoškoláka a pomôcť mu tak pri rozhodovaní sa, na ktorú školu sa prihlásiť. Lenže, bohužiaľ, nič také sa zo zverejnených čísel vyvodiť nedá. Prečo?

Ministerstvo v spolupráci so Sociálnou poisťovňou totiť zverejnilo iba jednu súhrnnú štatistiku – priemer vymeriavacích základov (pre účely tohto blogu ich kľudne volajme platy). Nič to však nehovorí o kvalite školy. Aby sme mohli povedať, že daný plat je výsledkom kvalitného vzdelania, potrebovali by sme tzv. mikro-dáta a museli by sme vedieť oveľa viac vecí. Napríklad či rozdiel nebol spôsobený pomerom mužov-študentov  a žien-študentiek (ako vieme, tieto skupiny nedostávajú na Slovensku za rovnakú prácu aj rovnaký plat). Alebo koľko absolventov bratislavských škôl sa vrátilo na východ Slovenska, a koľko študentov s prešovským diplomom prišlo za prácou do hlavného mesta.

A napokon je tu otázka povolaní. Niektoré sú hodnotené vysoko, v iných odvetviach zasa stále platia rovnaké „tabuľky“ pre šikovnejších aj tých s horšou školou. Pomohli by tiež údaje o rozptyle platov. Sú všetky úzko zoskupené okolo priemeru, alebo je možné, že tretina absolventov školy X má dvakrát väčší plat, než hovorí webstránka?

Dobrým príkladom na ilustráciu, prečo treba byť veľmi opatrný pri interpretácií podobých porovnaní, ako zverejnil Jurzyca, je pohľad na tabuľku nižšie. Uvádzam v nej porovnanie platov absolventov vo vzťahu k priemernému platu vo VÚC , kde sídli škola (prebrané zo stránky absolventi.iedu.sk).

V hodnotení „za univerzitu“ ani jedna bratislavská škola nedosiahla 100% priemeru vlastného VÚC.  Znamená to, že šikovný stredoškolák sa má radšej prihlásiť na Trenčiansku univerzitu namiesto Komenského univerzity? Nie. Aspoň zverejnené dáta jednoducho nič také nehovoria.

Ako som napísal na začiatku, snaha sa cení. Ak však chce ministerstvo a verejnosť robiť nejaké závery o kvalite škôl vo vzťahu k platom absolventom, potrebuje omnoho viac informácií. Lebo tie na ministerskej webstránke, vzané prísne štatisticky, vôbec nič nedokazujú.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *