Kto nevolí, dáva hlas Ficovi. Alebo pravici?

Odhalenie Gorily spôsobilo, že mnoho ľudí sa v krčmách aj na sociálnych sieťach zaprisahalo ostať doma a nevoliť. Svedomie im však nahlodáva výčitka, že kto nevolí, akoby dával hlas Ficovi. Tento mýtus nesprevádza volebnú kampaň na Slovensku prvý krát. A najmä vôbec neplatí.

V prvom rade, nevoliť znamená nevoliť. Nič viac a nič menej. Ak sa rozhodnem ostať 10. marca doma, tak tým hlas Ficovi nepribudne. Ani nikomu inému. Z definície „nevolenia“ je to proste tak. Šíritelia tohto mýtu (naposledy tento) asi myslie niečo iné – ak ostanete doma, Smer získa v parlamente viac kresiel. No, okrem toho, že je viac kresiel a viac hlasov nie je to isté, ani druhá téza nie je pravdivá.

Vychádza totiž z príliš silného predpokladu, že keby sa volič k urne predsa len unúval, nedal by hlas Ficovi, ale strane, ktorá napokon prekročí 5 % hranicu (lebo hlasy pre malé strany sa prerozdeľujú na kreslá spôsobom, ktorý nenecháva výber na voličovi). Odkiaľ sa však berie istota, že hlasy nevoliča by nešli Smeru? Nemohlo by 40 percent tých, ktorí chcú ostať doma, hlasovať za Fica? Odkiaľ majú priaznivci pravice istotu, že nevoliči by dali hlas práve ich stranám? Existuje predsa rad dôvodov, pre ktoré ľudia k urnám nechodia. Ako môže byť niekto presvedčený, že sú všetky v prospech Smeru?

Blogeri, novinári či politici, ktorí udržujú mýtus nažive doteraz nepresvedčili, prečo by sme mali veriť ich predpokladom. Voliči Smeru majú byť údajne najviac disciplinovaný… Iste. Kto to tvrdí? A na základe čoho? Tvrdé dáta totiž naznačujú (hoci sa nedá povedať, že dokazujú) opak. Po ostatných voľbách sa konal prieskum verejnej mienky, z ktorého údaje sú prístupné novinárom, politikom, aj celej verejnosti na stránkach SAV. Vyberám z neho tri argumenty na vyvrátenie mýtu, že kto nevolí, pomáha Smeru.

1) Prieskum sa pýta ľudí, ktorí sa v roku 2010 nezúčastnili volieb, koho volili v roku 2006. Graf č. 1 ukazuje výsledok. Takmer polovica tých, ktorí v júni 2010 ostali doma, boli (bývalí) voliči Smeru.

2) Nevoličov sa prieskum tiež opýtal, komu by dali hlas, keby predsa len išli voliť. Ako ukazuje graf, na lenivosť opäť najviac trpel Smer.

3) Graf č. 3 sa pýta na rovnakú otázku, tentokrát Sulíkových priaznivcov. Teda ukazuje, komu Sulík zobral koľko voličov. Prekvapenie (?) – necelú tretinu hlasov, ktoré SaS dostala v ostatných voľbách, teda dodali voliči Smeru.

Ako je to teda s tou voličskou disciplínou? Dáta ukazujú, že doma v deň volieb najviac ostávajú priaznivci Smeru, ktorí navyše nemajú problém prebehnúť k novej strane. Paradoxne, z pohľadu na štatistiku sa teda dá povedať, že kto nevolí, dáva hlas pravici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *