Pravica Ľavica Kotleta Opica

V POSLEDNOM OBDOBÍ sa vo verejnej debate, či už z úst politikov, alebo spoločenských elít, čoraz viac objavujú obvinenia voličov toho či iného tábora. Prívrženci ľavice môžu raz za úpadok demokracie, lebo dopustili vládu Smeru, fanúšikovia pravice majú zas na svedomí chudobu, keď dovolili Dzurindovi s Miklošom príliš drsné reformy.

V tomto blogu sa pozerám na to, či sa voliči Smeru, opozície a nevoliči od seba líšia v postojoch a hodnotách súvisiacich s demokraciou. Tento článok  som pôvodne plánoval dokončiť a vydať k výročiu 17.novembra, avšak kvôli zaneprázdnenosti vychádza až po druhom kole volieb županov, čo dáva čaro nechceného (vrátim sa k tomu na konci).

Pred samotným mäsom však ešte trochu omáčky, aby bolo jasné, z čoho som varil. Začiatkom novembra boli zverejnené nové dáta prieskumu “European Social Survey.” Šiesta vlna obsahovala špeciálny modul zameraný na postoje ľudí k demokracii, a tieto dáta využívam. Odpovede na otázky, ktoré analyzujem, boli na 11-bodovej škále. Štyri krajné možnosti som zhrnul do odpovedí, ktoré prezentujem ako “áno/súhlasí” alebo “nie/nesúhlasí,” stredové možnosti sú z viacerých dôvodov vynechané.

Otázka teda znie, líšia sa voliči pravice vo svojich postojoch k demokracii od voličov Smeru? Prípadne od nevoličov? Prieskum sa konkrétne pýtal, či a nakoľko sú pre demokraciu dôležité slobodné a férové voľby, médiá a opozícia slobodné v kritizovaní vlády, a ochrana národnostných menšín (len pre zaujímavosť, vzorka pre SK bola 1 847 ľudí). Odpovede sú zhrnuté v grafe:

Pre demokraciu je dôležité, aby...
Pre demokraciu je dôležité, aby…

Povedané ľudovo, v priemere sú Slováci najcitlivejší na slobodné a férové voľby. Naopak, najmenej na ochranu práv menšín. Voliči pravicovej opozície súhlasia systematicky vo väčšom počte s dôležitosťou každej otázky pre demokraciu. Systematicky najmenej priznávajú dôležitosť týmto otázkam nevoliči.

Čo z toho vieme vyvodiť a čo nám to hovorí? Vyvodiť z toho veľa, bohužiaľ, nevieme. Rozdiely medzi voličmi “pravice” a “ľavice” sú pomerne malé na to, aby sme mohli prehlásiť, že sú tieto dva tábory rozličné. Istejší si môžme byť akurát tým, že dôležitosť štyroch princípov uznávajú voliči pravice viac než nevoliči.

Avšak myslím si, že nám to napriek malým rozdielom hovorí veľa. Voliči pravicovej opozície, ako aj ľavicového Smeru uznávajú dôležitosť štyroch dôležitých princípov demokracie do (zhruba) rovnakej miery.

A tu je ten nechcený súvis s Kotlebovým úspechom. Nebude to otázka pravicovosti či ľavicovosti, ktorá oddeľuje voličov Kotlebu od ostatných. Zbytočne sa budú Sulík s Ficom predbiehať v obviňovaní voličov tých druhých (napr. tu a tu). Skôr nezvládnutie riešenia problémov, ktoré pociťujú ľudia, ktorí v minulosti dali hlas jednému či druhému mocenskému telesu.

Mimochodom, ešte jeden zaujímavý pohľad v súvislosti s víkendovou voľbou. Porovnanie Slovákov s inými národmi v tom, do akej miery považujú ochranu menšín za dôležité pre demokraciu.

minorities

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *