Black Minority Future

Originally written for daily news Pravda, edited version published on August 13, 2009.

TICHO. Pred búrkou, po nej, a najskôr aj medzi. Ale hlavne ticho! Je až neuveriteľné, s akou pravidelnosťou dokážu konflikty a problémy spojené s rómskou menšinou vyvolať vášne, brutalitu a hlúpe návrhy politikov (tentokrát prekvapivo Palko)… Len nikdy nie odbornú diskusiu, ktorá by náhodou viedla aj k riešeniam. Nedajbože!

A tak je pár dní po protestoch v Šarišských Michaľanoch opäť ticho. Fakt, že Slovensko nie je jedinou krajinou s problémami s rómskou menšinou vidí už aj slepý. Treba preto predpokladať, že vládna moc, ktorá má riešenie hľadať, sa pri svojom úsilí obzerá po inšpirácií aj za hranice vlastného pieskoviska. No dobre, relatívne úspešných projektov nie je na rozdávanie, ale existujú (napr. v holandskom Nieuwegeine). Kde je teda problém? Opakovať donekonečna, že kľúč je vo vzdelaní, podpore a osobnom prístupe, je až trápne.

Vláda sa môže oháňať tým, že problém predsa rieši. Že na to má podpredsedu, a občas aj splnomocnenca. Pravdou je, že len vymenovanie rôznych stratégií a koncepcií by asi vyplnilo miesto tohto článku. Avšak načo je to všetko dobré, ak nie sú výsledky? Prečo sa ani dvadsať rokov po páde komunizu problémy rómov akosi nezmenšujú? Prečo má obyčajný človek pocit, že zodpovední tam hore nič konkrétne nerobia?

Veľa otázok a namiesto odpovedí… ticho. Sem-tam nejaké gesto, vyhlásenie. Raz za čas cirkus s ,,náckami” a tvrdými mužmi zákona. Žiadne praktické kroky, zlepšenie, alebo aspoň pokus. Cyklus, ktorý sa pravidelne opakuje, vyvoláva silný pocit, ktorému sa ťažko bráni – že rómske problémy (nielen súčasným) politikom vlastne vyhovujú.

Jedni získavajú body extrémistickymi rečami namierenými proti „spoluobčanom“. Iní si zasa vylepšujú skóre bojovaním proti tým extrémistom, hoci podobný kvietok im kvitne vo vlastnej záhradke. Napokon, kúpa chudobného a nevzdelaného hlasu stojí nepomerne menej (pivo a guľáš v predvolebný večer) ako napríklad toho dôchodcovského (trinásty dôchodok). Navyše, pravdepodobné a zároveň najsmutnejšie je, že priznať snahu skutočne pomáhať rómom môže znamenať stratu voličskej podpory tých ostatných.

Podpredseda vlády pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič dnes (august 13) navštívi Spiš. Nie preto, že v oblasti je najviac rómskych osád na Slovensku, ale aby slávnostne otvoril obchodné centrum. To nie je vtip na záver! Bohužiaľ… Centrum má však údajne v tejto ťažkej dobe poskytnúť 400 až 600 pracovných miest, vysvetľuje kancelária Čaploviča. Natíska sa teda otázka, koľko z nich sa ujde rómom, pán vicepremiér? Ticho…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *