Using Other Person’s Credit Card Is Crime

Originally written for Pravda daily paper. Published on September, 18th. Online version here.

PRED pár dňami spôsobili v Európe rozruch pokusy zneužiť bankomatové karty britskej banky Barclays, keď sa v priebehu pár hodín vybrali z bankomatov státisíce eur. Na Slovensku podozriví použili vyše sto kariet a vybrali 4,5¤milióna korún (150-tisíc eur). Podľa Petra Šmída, vedúceho odboru platobných kariet v najväčšej slovenskej banke Slovenskej sporiteľni, podozrivú transakciu odhalili takmer vzápätí, ako podozriví odišli od bankomatov.

V prípade vybielenia bankomatov kartami vydanými anglickou bankou Barclays sa hovorí o podvode. Čo sa udialo v tomto prípade?
Podozriví prišli k bankomatu a vložili anglickú kartu. Bankomat dostal požiadavku a poslal ju elektronickou cestou do banky, ktorá kartu vydala. Tá si skontrolovala dáta, či je požadovaná suma na účte a či je transakcia v rámci limitov. Keď je všetko v poriadku, pošle banka späť takzvaný autorizačný kód – súhlas a preberá zodpovednosť za vydané peniaze. Následne slovenský bankomat vydal peniaze.

O aké karty išlo a v akom počte?
V rámci našich bankomatov sme mali výbery z desiatok kariet na Spiši a niekoľko aj v Bratislave. Hovoríme teda o viacerých mestách a viacerých bankomatoch, spolu to boli stovky transakcií.

Všetky bankové karty však nie sú rovnaké…
Nie, pri debetnej karte k bežnému účtu majiteľ pracuje len s vlastnými peniazmi, ktoré má na účte. S kreditnou kartou nemíňa držiteľ karty vlastné peniaze, ale banka mu ich požičiava. V pozadí si však banka kontroluje, koľko už požičala a koľko ešte môže dotyčnému dať peňazí. Každý má nejaký úverový rámec – limit, u každého držiteľa karty/klienta môže byť iný

Aké majú bankomaty limity pri výberoch?
Slovenské bankomaty neobmedzujú výšku sumy, ale technicky sú schopné pri jednom výbere vydať najviac 40 bankoviek. Maximálna suma teda závisí od hodnoty najvyššej bankovky v bankomate. Niektoré banky môžu používať bankomaty iných výrobcov s iným limitom bankoviek. Bankomaty ponúkajú spravidla štyri druhy bankoviek 10, 20, 50 a 100 eur.

Čo bolo na transakciách pri použití kariet banky Barclays podozrivé?
Je neobvyklé, aby niekto robil za sebou niekoľko transakcií s tou istou kartou a na tom istom bankomate. Takéto správanie zaznamenal náš monitorovací systém a vzápätí sme overovali korektnosť transakcií s vydavateľom kariet.

Stáva sa, že pre kreditku platia rôzne pravidlá pri používaní v zahraničí a v domácej krajine?
Technicky to možné je, rozhoduje o tom banka, ktorá kartu vydala. Limity sú rôzne, napríklad denné, týždenné, mesačné alebo sa líšia podľa typu operácie, a teda limit na výber z bankomatu môže byť iný ako limit na platbu u obchodníka. Nie je bežné, aby sa domáci limit od zahraničného líšil.

Môže za človeka založiť účet a vybaviť kreditku niekto iný?
Dá sa to v ojedinelých prípadoch, na základe notársky overeného splnomocnenia pre daný úkon.

Ako je to s narábaním s cudzou kartou?
V obchodných podmienkach je jasne napísané, že kartu môže používať len ten, komu bola vystavená. A nesmie ju poskytnúť nijakej inej osobe. Existujú výnimky, keď banka vydá kartu napríklad k firemnému účtu a viacero ľudí má splnomocnenie s ňou narábať. Ale sú to špeciálne prípady a naša banka také karty ani nevydáva.

Ľudia, ktorí majú kartu z banky Barclays a dali ju iným ľuďom na výbery, porušili zmluvu?
Jednoznačne. Podobné štandardy majú aj kreditné spoločnosti ako Visa či MasterCard. Podľa slovenských zákonov je uchovávanie a používanie karty inej osoby trestným činom.

Takže ak otec pošle syna zaplatiť za tankovanie a namiesto hotovosti mu dá kreditku, je to porušenie zákona?
Áno, aj keď v praxi sa, žiaľ, také prípady stávajú.

Čo ak úverový limit majiteľ na kreditke prečerpá a peniaze nespláca?
Naša banka posiela takýmto klientom tri upomienky v 30-dňových intervaloch. Ak ani po tretej upomienke klient neuhradí dlžnú sumu, banka pristúpi ku skončeniu zmluvy a vymáhaniu celkovej dlžnej sumy.

Čiže ak by sa banke Barclays vybrané peniaze dlho nevracali, začne vymáhať dlhy až po niekoľkých mesiacoch?
Nepoznáme zmluvné podmienky banky Barclays. V prípade, že ide o výbery pravými kartami, banka bude tieto peniaze žiadať späť. V prípade nesplácania sa dlžná suma navyšuje o úroky z omeškania. Za peniaze vybrané z bankomatu je zodpovedná osoba, ktorej bola karta vydaná.

Môže sa stať, že pre počítačovú chybu či vírus bankomat vydá viac, ako je denný limit?
Bankomat vydá sumu, ktorú požaduje klient a banka schváli. V prípade Barclays boli transakcie schválené. Keď Barclays zistila, že transakcie sa opakujú, prijala opatrenia, aby zamedzila pokračovaniu výberov. Banky pravidelne testujú a obnovujú softvéry. Napriek tomu sa tam však chyba vyskytla.

Nie je veľká náhoda, že chybu sa pokúsili zneužiť súčasne v niekoľkých mestách na Slovensku a vo Francúzsku?
Bola by to veľká náhoda, ale zrejme si to niekto všimol a rýchlo tú informáciu využil. Nevieme, ako dlho tento problém na strane Barclays bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *