Rio, Games and Filth

Originally written for Pravda daily paper. Published on October 5th. Online version here.

KARNEVAL, socha Krista a – olympiáda. Brazílske Rio de Janeiro si môže pripísať ďalší úspešný zásah.

Špekulácie, či si chudobná krajina s otáznou bezpečnosťou a špinavými mestami zaslúži poctu olympijského významu vôbec nie sú na mieste. Po minuloročnom Pekingu sa museli rozplynúť aj posledné pochybnosti o tom, či vôbec ešte hry majú nejakého ctihodného ducha, alebo ho už dávno stratili. A ide v nich hlavne o biznis, propagáciu a prestíž. Ukázať sa pred svetom a zarobiť. To je dôvod, pre ktorý sa o možnosť usporiadať olympiádu bijú stále mnohé mestá a štáty, aj keď celková finančná návratnosť je otázna.

Mimochodom, povráva sa, že Barack Obama osobne podporoval kandidatúru Chicaga, lebo na predaji pozemkov v meste chcel následne zarobiť jeho osobný priateľ, ktorý mu prispieval aj na predvolebnú kampaň. Alebo miluje americký prezident lietanie natoľko, že si z USA do Kodane urobil výlet ,,na otočku”?

Olympiáda bude rovnako (ne)športovou záležitosťou bez ohľadu na to, kto ju usporiada. Prečo teda nedať šancu novému mestu, štátu, kontinentu? Brazílčania sú napokon v mnohých športoch svetovou špičkou a ich temperament sľubuje skvelú divácku atmosféru. Tak teda hurá do Ria!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *