Spaniards Promise More Jobs For EU

Originally written for Pravda paper, published on December 30th. Online version here.

Európu chcú od Nového roka z krízy liečiť aj Španieli. Zotavenie hospodárstva a vznik tisícov pracovných miest v celej EÚ je jednou z priorít Madridu, ktorý v januári preberie rotujúce predsedníctvo Európskej únie.

“Toto je príležitosť na nový model vyrovnaného a udržateľného rastu,” zveril sa premiér José Zapatero španielskemu parlamentu pred Vianocami. Otázne však je, nakoľko sa Zapaterove slová naplnia skutočným obsahom. Samotné Španielsko pritom trpí takmer 20-percentnou nezamestnanosťou

.Pod španielskou taktovkou má byť predstavená aj nová Stratégia 2020, ktorá nahradí dosluhujúcu Lisabonskú stratégiu. Európska únia by sa podľa nej mala do budúceho roka stať najviac konkurencieschopným hospodárstvom na svete. “Priority novej stratégie asi nebudú tematicky veľmi vzdialené od tej predošlej,” zhodnotil pre nemecký EurActiv Carlos B. Schubert, expert na európske záležitosti. “Mnohé z jej hlavných bodov majú totiž od naplnenia stále ďaleko,” dodal Schubert.

Horúce ekonomické témy doplnila vláda v Madride o ďalšie tri priority: rýchle a účinné uvedenie Lisabonskej zmluvy do praxe, posilnenie únie ako významného globálneho hráča a rozvojová politika s ohľadom na rodovú rovnosť.

Štyri kľúčové témy však nie sú jediným obsahom plánov, ktoré s úniou Španielsko má. Summity s Rusmi či USA, posilnenie spolupráce s Latinskou Amerikou, uzavretie prístupového procesu s Chorvátskom a tak ďalej. No o naplnení madridských cieľov vznikajú pochybnosti. “Agenda španielskeho predsedníctva mi pripadá príliš ambiciózna a v konečnom dôsledku značne nejasná,” povedal Schubert.

Predsedníctvo Madridu je prvé, počas ktorého platí Lisabonská zmluva. Za stáleho predsedu Európskej rady bol síce zvolený Belgičan Herman Van Rompuy, jednotlivým zasadnutiam ministrov však budú naďalej predsedať Španieli.

Úplne jasné nie je ani delenie kompetencií v zastupovaní únie navonok. Španielsky šéf diplomacie Miguel Moratinos pred časom vyhlásil, že novú “ministerku zahraničných vecí EÚ” Catherine Ashtonovú chce viac podporovať, ako s ňou súťažiť. Na nedostatky vo vzťahoch únie so zahraničím upozornili aj experti bruselského Centra pre európsku politiku. “Vonkajšie otázky súvisiace najmä s energetickou bezpečnosťou, obchodom či imigračnou politikou si vyžadujú viac koordinácie a súdržnosti,” napísali analytici Antonio Missiroli a Janis Emmanouilidis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *