Slovaks in Austria? Mostly as Caretakers

Originally written for Pravda paper, published on February 1st. Online version here.

Slovákov pracujúcich v Rakúsku pribúda. Na živobytie si u najbohatšieho suseda Slovenska ku koncu roku 2009 zarábalo takmer desaťtisíc našincov. Podľa údajov tamojšieho ministerstva práce je to približne o 650 ľudí viac ako rok predtým.

Čísla o Slovákoch v Rakúsku však nemusia byť celkom presné. Mnoho ľudí môže pracovať načierno a nie sú preto zaznamenaní v štatistikách. “Počul som o odhadoch okolo 25-tisíc slovenských opatrovateliek,” povedal Jaroslav Výboštek, riaditeľ prešovskej agentúry VaV. “Keď sa pozriem na to, koľkým ženám pomohla agentúra, myslím, že ten odhad je reálny,” vysvetlil Výboštek.

Nezamestnanosť v alpskej krajine je podľa Eurostatu 5,5 percenta a rakúske úrady práce evidujú vyše 17-tisíc voľných miest. S umiestnením pomáha aj slovenský úrad práce. “Vzhľadom na to, že Slováci majú vstup na pracovný trh stále obmedzený prostredníctvom pracovných povolení, rakúski kolegovia priamo k nám posielajú veľmi málo ponúk,” vysvetľuje Eva Danková, poradkyňa Eures. “Ak si vyhľadáte ponuku cez európsky portál Euresu, postupujete samostatne. Očakáva sa dobrá jazyková pripravenosť a vysoká miera samostatnosti,” dodáva Danková.

Záujem ľudí zo Slovenska o prácu v Rakúsku je pomerne veľký. “Informovať sa k nám prišli tisícky ľudí, zaregistrovali sa a ďalej sme pracovali so stovkami,” zhodnotil minulý rok Výboštek, ktorý riadi agentúru zameranú najmä na prácu opatrovateliek. Podotkol, že získať pracovné povolenie nie je veľký problém. “Naše ženy umiestňujeme do rodín, kde pracujú na živnosť. S jej otvorením pomáhame,” vysvetľuje Výboštek. “Viem si však predstaviť, že uvoľnenie pravidiel pomôže tým, ktorí sú zamestnaní v nemocniciach, domovoch dôchodcov či v iných domoch sociálnych služieb,” dodal.

Minimálna denná mzda legálne zarábajúcich opatrovateliek v Rakúsku je 55 eur (1 650 korún). Ako živnostníčky si však samy musia platiť odvody a poistné.

“S prácou slovenských občanov sú rakúski klienti veľmi spokojní,” hovorí Výboštek. “Podľa odhadov je viac ako polovica všetkých opatrovateliek zo Slovenska. Podľa spätnej väzby aj od iných agentúr viem, že Slovenky majú najlepšiu reputáciu spomedzi všetkých národností.” Prácu si podľa neho nájdu aj tí, čo nemčinu veľmi neovládajú. “Je to však náročnejšie,” uzavrel Výboštek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *