Europe Swept By Church Sex Abuse Scandals

Originally written for Pravda paper, published on March 19, 2010.

,,JEŽIŠ by určite nezostal ticho,” odkázal pápežovi Udo Fischer, kňaz z rakúskeho Paudorfu. Reagoval tak na dlhé mlčanie Vatikánu I napriek silnejúcej kritike. Tá zavalila katolícku cirkev po tom, čo sa Európou prevalila vlna obvinení zo sexuálneho zneužívania detí kňazmi. ,,Pápež mal už dávno vystúpiť a prehovoriť,” povedal Fischer rakúskej televízii ORF.

Súčasná vlna problémov sa spustila v Novembri v tradične kresťanskom Írsku. Vládne vyšetrovania preukázali, že za uplynulé desaťročia bolo zneužitých približne 15-tisíc detí. Priamo malo byť podľa rôznych zdrojov zodpovedných od 150 do 200 cirkevných hodnostárov.

V utorok priniesla BBC správu, podľa ktorej terajšia hlava írskej cirkvi kardinál Sean Brady nútil obete zneužívania podpísať dohodu o mlčanlivosti. S cieľom ,,vyhnúť sa potenciálnym tajným dohodám, ktoré by bránili v internom vyšetrovaní cirkvou,” vysvetlil Brady BBC. Prečo sa s informáciami neskôr neobrátil na políciu, Brady nepovedal. ,,Keď sa obzriem za minulosťou, hanbím sa, že som nestál vždy na strane hodnôt, ktorým verím,” dodal kardinál a ospravedlnil sa ,,všetkým, ktorí sa cítia byť sklamaní.”

Väčšina zo známych prípadov zneužívania sa odohrávala v internátnych školách, a vo veľkom. Prišlo sa na to zväčša až po nahlásení prvého prípadu. V jezuitskej škole v Berlíne vymenovali po priznaní siedmich prípadov v januári špeciálnu vyšetrovateľku. Výsledkom po niekoľkých týždňoch je priznanie vyše 100 obetí jezuitských učiteľov a ďalších 60 obetí kňazov.

,,Vždy som si myslela, že nás to raz dobehne,“ povedala agentúre AP Petra Dorsch-Jungsberger, bývalá profesorka komunikácie Univerzity v Mníchove. Za kľúčové považuje prelomenie bariéry mlčania. ,,Akonáhle sa dvere otvorili (zverejnenie írskej správy – pozn. red.), mnoho ďalších obetí sa odvážilo vystúpiť a povedať – mne sa to stalo tiež!“ cituje agentúra AP. Jej názor podporil aj Adrian von Kaenel, ktorý má na starosti vyšetrovanie sexuálnych škandálov vo Švajčiarsku. ,,Nevidím dôvod, prečo by situácia mala byť iná vo Švajčiarsku v porovnaní s Rakúskom či Nemeckom,” povedal von Kaenel denníku Tages Anzeiger. Množstvo neohlásených prípadov je vždy vyššie ako tých známych, vyysvetlil tiež v rozhovore.

V Írsku, Nemecku či Švajčiarsku má katolícka cirkev silnú tradíciu. Škandálom sa však nevyhla ani liberálna krajina ako Holandsko. Rádio Nederland Wereldomroep a noviny Handelsblad priniesli minulý mesiac sériu reportáži aj s detailným popisom obetí, ako zneužívanie v minulosti prebiehalo. Prípady sa mali odohrať medzi rokmi 1956 a 1983. ,,Áno, počul som o tom,“ priznal dnes 68-ročný Johan Marsman holandskému rozhlasu. V 60-tych rokoch pracoval na farme, ktorá patrila kláštoru. ,,Situácia v kláštore Don Rua nebola výnimočná. Dialo sa to všade, špeciálne na internátnych školách. Ale to samozrejme nemôže byť výhovorka,“ dodal Marsman.

Ako zverejnené škandály pribúdajú, stupňuje sa aj kritika voči cirkvi zo strany spoločnosti. ,,Je iba jediná možnosť, ako sa naša spoločnosť s týmito prípadmi vyrovná. Pravda a jasno vo všetkom, čo sa stalo,“ povedala Angela Merkelová, nemecká kancelárka. Ministerka spravodlivosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová sa dožaduje odškodnenia pre obete zneužívania. V Nemecku sa uvažuje o zriadení fondu, z ktorého by sa odškodnenia zaplatili. ,,Teraz pracujeme pod veľkým tlakom na riešení tejto situácie,“ povedal denníku Süddeutsche Zeitung Karl Jüsten, berlínsky prelát . Mnoho obetí však peniaze nechce. ,,Žiadajú len, aby sme ich konečne vypočuli a uverili im,“ dodal Jüsten.

Pápež sa k celému škandálu, ani svojej úlohe z roku 1980 zatiaľ nevyjadril. Dnes (piatok 19.marca) mal poslať pastiersky list írskemu kardinálovi Bradymu, v ktorom mal zaujať postoj.. Očakáva sa však, že jeho vyjadrenia sa budú týkať iba írskeho prípadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *